Hoppa över

Fri frakt till din tomt

Inspiration

Vi har artiklar om hur man inreder en friggebod, vilken typ av möbler du kan köpa för att utnyttja utrymmet på bästa sätt. Du kan också läsa om regler för attefallshus och ta del av  inredningstips för att få lite inspiration

Så oavsett om du är redo att börja planera eller bara vill ha några idéer om hur du ska inreda din nya friggebod så  kan du hitta inspiration till ditt projekt här.

Inspiration

Ytbehandling

Ytbehandling

När du är klar med monteringen av stugan bör målning ske så fort vädret tillåter (torrt och över 10°C). Det är viktigt att virket är torrt och att grundmålningen sker inom två veckor. Omålade fönster ska behandlas omgående efter montering på både in- och utsida. Måla alla sågade ändytor särskilt noga med impregnerande grundolja. (Alltså bottenram, bärlinor, ändträ, skarvar, vindskiva, takfotsbräda, foder, dörr och fönster.) Vid oisolerade bjälklag ska även dessa samt undersidan av golvspånskivor/golvträ/träll behandlas med träskydd före montering. Fråga din färgfackhandel om råd. Glöm inte att behandla alla sex dörrsidor och karmen noga så att det inte tränger in fukt (se beskrivningen på utsidan av dörrkarmen). Om du inte planerar att isolera din stuga behöver även insidan behandlas, exempelvis med en färglös impregneringsolja för trä. Täckmålning utförs inom en månad efter grundmålningen. Vid användning av latexfog ska ytan ha grundats först.

Läs mer
Attefallshuset blev konstnärsateljé
Inspiration

Attefallshuset blev konstnärsateljé

Mats hittade stugan med det perfekta ljusinsläppet Mats och Ann hade tänkt sig en friggebod på 15 kvm. Men när de besökte utställningen hos Vibostugan bestämde sig paret för det 25 kvm stora attefallshuset. -Vi fastnade för funkisstilen och den robustare konstruktionen, säger Mats.  Nu står attefallshuset på familjens villatomt i Magnarp i Vejbystrand dit Mats flyttade från Dalsland för några år sedan. Attefallshuset är en mysig och funktionell byggnad med generösa ljusinsläpp från flera stora fönster och en ytterdörr i glas. Precis så som Mats vill ha det för att tillsammans med belysning få det där rätta ljuset när han skapar sina akvarellmålningar.  På väggarna hänger ett flertal av hans verk. Det är akvareller som föreställer byggnader, fönster, bilar och traktorer, bruksmiljöer och natur med mera.  Underbart ljusinsläpp Han jobbar som språklärare på ett gymnasium och har målandet som sin stora fritidssysselsättning. I ateljen tillbringar han tio till tjugo timmar i veckan och genom åren har han haft många utställningar. Den senaste på lilla rådhuset i Ängelholm förra året. -Tanken är att jag med tiden ska ha ateljen öppen för allmänheten säger han. Det var när han flyttade till huset i byn Magnarp som han tyckte att han behövde en egen atelje på tomten och började leta efter vad som skulle passa. En utflykt till Vibostugans utställning i Ambjörnarp gav svaret när paret såg det gedigna Attefallshuset.  -Det var ljusinsläppet och att den skulle passa in estetiskt på vår villatomt och samtidigt tillgodose mina behov av en atelje.    Ytterdörr i glas Med mycket glas, rätt belysning och ljusa färger på väggarna har paret skapat ett rum för skapande verksamhet, men också ett uterum för att träffa vänner.-Det är bra kvalite rakt igenom och jag är supernöjd med slutresultatet, säger Mats.

Läs mer
Vibostugan har levererat friggebodar & attefallshus till Tv-programmet Sofias änglar
Inspiration

Vibostugan har levererat friggebodar & attefallshus till Tv-programmet Sofias änglar

Vibostugan har varit med och levererat friggebodar och attefallshus till det viktiga Tv-Programmet Sofias Änglar Vi är väldigt glada och stolta över att kunna vara med just i detta program som hjälper och gör skillnad för människor som har haft riktig, riktig otur. Erika 15 blev ett omklädningsrum till ett utegym  Stjärnans kamp efter hjärnblödningen (Säsong 14 avsnitt 1) Om avsnittet: Frida Wallberg var en av Sveriges mest framgångsrika boxare. Efter en förödande knockout blev kampen för titeln en kamp för hennes liv. I somaren 2019 försämrades hennes hälsa. Sofias änglar skapar ett tryggt boende där Frida kan komma tillbaka till livet. Om Vibostugan:  I Sofias Änglar fick vi se hur fint, bra och uppskattat det blev när det byggdes utegym och omklädningsrum av enVibostuga. Snabbt och smidigt blev vår friggebod Erika 15 kvm uppsatt, inredd och fixad hos Frida. Erika 15 blev ett omklädningsrum till ett utegym  Stjärnans kamp efter hjärnblödningen (Säsong 14 avsnitt 1) Om avsnittet: Frida Wallberg var en av Sveriges mest framgångsrika boxare. Efter en förödande knockout blev kampen för titeln en kamp för hennes liv. I somaren 2019 försämrades hennes hälsa. Sofias änglar skapar ett tryggt boende där Frida kan komma tillbaka till livet. Om Vibostugan:  I Sofias Änglar fick vi se hur fint, bra och uppskattat det blev när det byggdes utegym och omklädningsrum av enVibostuga. Snabbt och smidigt blev vår friggebod Erika 15 kvm uppsatt, inredd och fixad hos Frida. Njuta 20 blev tonårsboende Skräckbeskedet som ändrade allt (Säsong 14 Avsnitt 1) Om avsnittet: Sara var en livsglad tonåring. Hon drömde stort, var aktiv och driven. Men strax efter skolstarten i höstas blev Sara sjuk. Efter många tester fick hon till slut diagnosen ME. Sara är numera sängliggande de flesta av dygnets timmar i ett mörkt rum. Om Vibostugan: I detta avsnittet fick vi se Sofias Änglar hjälpa en familj på Gotland. De bygger bland annat upp vårt attefallshus Njuta 20 som ett extra hus i trädgården för storebror Tim som flyttat hem för att stötta familjen och lillasyster Sara som drabbats av obotliga sjukdomen ME. Vi levererade attefallshus Njuta 25-4 Funkis Melindas kamp efter "Lilla hjärtats" tragiska öde (Säsong 15 Avsnitt 1) Om avsnittet: Esmeralda, Lilla hjärtat, var 3 år när hon togs ifrån sin familjehemsmamma Melinda. En tid senare hittade polisen henne död hos de biologiska föräldrarna. Det är nu viktigare än någonsin för Melinda att hjälpa utsatta barn. Sofias änglar rycker ut. Om Vibostugan: Sofias Änglar har hjälpt familjen efter den tragiska händelsen med Lilla Hjärtat. Vi har bidragit med attefallshuset Njuta 25-4 funkis, som byggts till tonårstjejen Vanessa. Det extra huset på trädgårdens baksida gör att familjen få mer utrymme och möjlighet att ta emot fler barn. Melinda gör ett fantastiskt jobb som familjehem.

Läs mer
9 enkla steg för att skapa ditt drömspa i attefallshuset
Inspiration

9 enkla steg för att skapa ditt drömspa i attefallshuset

Har du drömt om att skapa ett spa i ditt attefallshus? Att ha en plats där du kan slappna av och ladda batterierna är en dröm för många. Men hur gör man för att skapa en relaxavdelning i sitt attefallshus? I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom 9 enkla steg för att skapa ditt drömspa i attefallshuset. Från att välja rätt bastustuga till att skapa en personlig touch, kommer vi att ge dig alla tips du behöver för att skapa en avslappnande oas i ditt attefallshus. Så låt oss börja skapa ditt drömspa nu!

Läs mer
Regler för att bygga en friggebod
Information & regler

Regler för att bygga en friggebod

Reglerna för friggeboden är viktiga att känna till innan man börjar bygga. Det finns vissa bestämmelser och begränsningar som man måste följa för att få bygga på sin tomt.  För att bygga en friggebod på högst 15 kvm krävs inget bygglov. Det är viktigt att notera att detta gäller endast för de som har ett en- eller tvåbostadshus. Friggebod: Vad är det och vad är det användbart för? Att bygga en friggebod är ett bra sätt att utöka bostadsutrymmet utan att behöva söka bygglov. Dessa byggnader är avsedda som ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus och måste därför finnas ett sådant bostadshus på tomten innan du börjar bygga din friggebod. Det finns vissa begränsningar när det gäller byggnadsarea och höjd för friggebodar. Den totala byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15,0 kvadratmeter. Högsta höjd från mark till taknock får inte överstiga 3,0 meter. Höjden beräknas från markens medelnivå invid byggnaden. Friggeboden ska vara fristående och får inte byggas ihop med en annan byggnad. Detta innebär att friggeboden ska vara i omedelbar närhet av bostadshuset och placeras på egen tomt. Detta gör det möjligt att använda friggeboden för olika syften utan att det påverkar huvudbyggnaden. Att bygga ett nytt hus kräver ofta ett bygglov, men det finns undantag. En friggebod är en sådat undantag. För att bygga en friggebod behöver du inte ansöka om bygglov, men det finns fortfarande krav som måste uppfyllas enligt plan- och bygglagen. Dessa krav kan variera beroende på var i landet du bor. För att en byggnad ska klassas som en friggebod måste följande kriterier vara uppfyllda: Så här säkerställer du grannarnas godkännande innan du bygger en friggebod Innan du påbörjar byggnationen av din friggebod, är det viktigt att kontrollera avståndet till grannarnas tomtgränser. Enligt byggreglerna krävs det ett skriftligt medgivande från berörda grannar om du önskar placera friggeboden närmare än 4,5 meter från gränsen. Detta är för att säkerställa att grannarna inte påverkas negativt av byggnationen och att det finns tillräckligt med utrymme mellan byggnaderna. Så se till att kontakta dina grannar och få deras medgivande om du tänt placera friggeboden närmare än 4,5 meter innan du börjar bygga. Vad kan man använda en friggebod till? En friggebod är en komplementbyggnad som är utformad för att komplettera ett en- eller tvåbostadshus. Den är ett flexibelt utrymme som kan användas för många olika ändamål. Några populära användningsområden för en friggebod inkluderar: Redskapsbod: En friggebod kan användas som ett utrymme för förvaring av trädgårdsredskap, gräsklippare och andra verktyg. Förråd: En friggebod är ett utmärkt val för förvaring av saker som inte har plats i det ordinarie huset. Växthus: En friggebod kan användas som ett växthus för odling av grönsaker eller blommor. Gäststuga: En friggebod kan användas som en gäststuga för gäster eller som ett eget utrymme för vistelse åt släkt och vänner. Bastu: En friggebod kan användas som ett eget utrymme för bastubad. Sjöbod: En friggebod kan användas som ett eget utrymme för förvaring av utrustning för vattenaktiviteter. Det viktigaste att tänka på är att friggeboden är ett utrymme som är designat för att komplettera det ordinarie huset och dess användning bör vara relaterad till detta.  Vad innebär det med en- och tvåbostadshus?  I detta inlägg har vi nämnt en- och tvåbostadshus en hel del. Men vad är egentligen det. Ett en- eller tvåbostadshus är en befintlig byggnad som är avsedd för bostadsändamål. För att få bygga en friggebod på en tomt måste det finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus på tomten. Det finns ingen specifik krav på storleken på bostadshuset, så även ett litet bostadshus kan räknas som ett en- eller tvåbostadshus. Det kan vara viktigt att notera att om det inte finns något bostadshus på tomten, så får man inte bygga en friggebod. Strandskydd för friggebod vid byggande nära vatten Det är viktigt att ta hänsyn till strandskyddet när man bygger nära hav, sjöar eller vattendrag. Enligt miljöbalken kan det krävas strandskyddsdispens för detta. För mer information, kontakta byggnadsnämnden i din kommun. Tillstånd krävs för friggebod nära allmän väg Om du planerar att bygga en friggebod nära en allmän väg, är det viktigt att ta hänsyn till trafiksäkerheten. I detta fall kan det krävas tillstånd från länsstyrelsen, men endast om det inte är ett detaljplanelagt område. Rådgivning från byggnadsnämnden innan byggande av friggebod Det är alltid en god idé att kontakta byggnadsnämnden innan du börjar bygga en friggebod. De kan ge dig information om vad som gäller för just din plats och byggplaner. På så sätt kan du undvika problem och vara säker på att byggnationen sker enligt gällande lagar och regler.

Läs mer
Vad kostar det att bygga ett attefallshus?
Information & regler

Vad kostar det att bygga ett attefallshus?

Har du någonsin funderat på att bygga ett attefallshus? Du är inte ensam i sådana tankar! Attefallshusets popularitet har skjutit i höjden den senaste tiden. Och det är inte svårt att förstå varför. En extra yta för gäster, uthyrning eller kanske som ett eget utrymme för arbete och fritid. Men den stora frågan många brottas med är: Vad kostar det egentligen att bygga ett attefallshus? Det är ingen hemlighet att byggprojekt kan variera mycket i pris. Det finns en mängd faktorer som spelar in. I våra exempel har vi valt att utgå från våra egna byggsatser här på Vibostugan.  Byggkostnader och Ekonomi Nedan ser du en exempelkalkyl över en del kostnader när man bygger ett attefallshus. Det är viktigt att komma ihåg att dessa siffror endast fungerar som referens. Med andra ord kan de variera kraftigt beroende på flera olika faktorer och hur din situation ser ut. Ansökningsprocess: Avgifter kan variera beroende på kommunen. Markarbete & Förberedelser: Kostnader kopplade till att förbereda marken för bygget. Byggsats: Priset för stugan (byggsatsen) varierar beroende på storleken och de tillval du väljer. Uppförandet: Här ställs valet mellan att göra det själv eller ta in hjälp. Om du väljer att göra det på egen hand kan du spara pengar, men det kräver även att du har de rätta verktygen och kunskapen. Om du istället tar in professionell hjälp, kan det ge en snabbare och smidigare process. Men det kan också innebära en högre kostnad. Färdigställande: Detta innefattar kostnader efter bygget som målning, inredning, altan osv.  Kostnadskomponent Lågt räknat (kr) Medel räknat (kr) Högt räknat (kr) Ansökningsprocess 1,500 10,500 20,500 Markarbete & Förberedelser 10,000 30,000 60,000 Attefallshus (18–30 kvm) 70,000 107,500 145,000 Uppförandet 0 55,000 110,000 Färdigställande 20,000 35,000 50,000 Totalt (attefallshus) 101,500 238,000 385,500 Som du kan se varierar priset avsevärt beroende på dina specifika förutsättningar. Om du exempelvis behöver spränga innan eller om det räcker att sätta ut plintar. Även om denna tabell ger en fingervisning om potentiella kostnader. Så rekommenderar vi såklart att alltid inhämta individuella offerter för ditt projekt. Ansökningsprocess eller bygganmälan Kostnadskomponent Lågt räknat (kr) Medel räknat (kr) Högt räknat (kr) Ansökningsprocess 1,500 10,500 20,500 Att bygga en komplementbyggnad, såsom ett Attefallshus, innefattar lite pappersjobb. Där ansökningsprocessen eller bygganmälan är en av de första stegen. Denna process kan variera beroende på vilken kommun du bor i, både i form av procedurer och kostnader.   Vad innebär anmälan och bygglov? Om du vill uppföra ett Attefallshus som är max 30 m² krävs endast en anmälan. Men, för en komplementbyggnad större än 30 m² eller om den placeras närmare än 4,5 meter till tomtgräns utan grannens godkännande, krävs bygglov. Läs mer om regler kring Attefallshus.   Avgifter och tilläggskostnader Avgifterna för att göra en anmälan eller söka bygglov kan skilja sig markant mellan olika kommuner. Utöver detta kan det tillkomma kostnader som kontrollansvarig, byggförsäkring och slutbesiktning.    För att försäkra dig om en smidig ansökningsprocess, rekommenderar vi att du tar kontakt med din kommun. Detta för att få klargjort alla krav och avgifter för ditt byggprojekt. Markarbete & Förberedelser Kostnadskomponent Lågt räknat (kr) Medel räknat (kr) Högt räknat (kr) Markarbete &Förberedelser 10,000 30,000 60,000 Markarbetet och förberedelserna inför bygget av er friggebod eller attefallshus är en viktig del av projektet. Förberedelserna säkerställer att byggnaden kommer att stå på en stabil och säker grund. Det är viktigt för att inte få problem längre fram.    Läs mer om val av grund i detta inlägg.   Varierande förutsättningar Det första steget i markarbetet är att bedöma tomten där byggnaden ska uppföras. Varje tomt har sina egna unika egenskaper, och dessa kan variera kraftigt. Vissa tomter kan kräva sprängning på grund av berg, medan andra är jämnare. Dessa skillnader påverkar priset.   Val av grund Valet av grund spelar också in i kostnadsberäkningen. Billigaste valet är plintar. Men alternativ som platta på mark och markskruv finns beroende på dina behov.   Dra fram el eller avlopp Ett annat viktigt område inom markarbete och förberedelser är att förbereda för olika tjänster. Det handlar om att dra fram vatten och avlopp om man behöver det. Förbereda för el eller internet, och se till att allt är korrekt installerat.   Markarbete varierar i kostnad baserat på tomtens egenskaper och valda grund. Rådgör med experter och planera noggrant för att undvika framtida oväntade kostnader. Byggsats för Attefallshus Att investera i ett attefallshus är ett utmärkt sätt att addera värde till din fastighet samtidigt som det ger extra utrymme för boende eller andra ändamål. Våra byggsatser för attefallshus erbjuder ett brett prisspann för att passa olika budgetar och behov. Grundpriserna ligger mellan 70 000 kr och 145 000 kr. Valet av olika tillägg och anpassningar kan dock påverka slutpriset. Vi lovar att du kommer hitta något som passar dig. Och om det inte skulle vara så kan vi rekommendera vårt ritverktyg. Verktyget låter dig designa ett attefallshus precis så som du vill ha det.   Du hittar alla våra attefallshus här. Uppförandet av stugan Kostnadskomponent Lågt räknat (kr) Medel räknat (kr) Högt räknat (kr) Uppförandet 0 55,000 110,000 När du bestämt dig för att bygga ett attefallshus kan kostnaderna för själva byggandet variera avsevärt beroende på hur du gör. Om du väljer att köpa en färdig byggsats och sedan tar dig an byggprocessen själv tillsammans med vänner. Kan du spara pengar eftersom du inte har några arbetskostnader. Ditt eget arbete och tid räknas inte in i kostnaden, vilket kan är ekonomiskt fördelaktigt. Däremot, om du tar in snickare för uppförandet kan kostnaden öka. Men du får fördelen av deras expertis och noggrannhet. Faktorer som utrustning, inredning och användningsområdet för ditt attefallshus påverkar också slutpriset. Ett enkelt attefallshus designat som en ateljé kommer troligtvis att vara billigare än ett fullt utrustat hus med kök och badrum. Vi har endast räknat med själva uppförandet av byggsatsen i detta och inte tagit med inredning. Färdigställande Kostnadskomponent Lågt räknat (kr) Medel räknat (kr) Högt räknat (kr) Färdigställande 20,000 35,000 50,000 Efter att själva byggnaden av attefallshuset är klart väntar färdigställandet. Vilket kan innebära ytterligare kostnader. Detta inkluderar ofta inredning, upprättande av uteplatser, anläggning av öppna ytor som gräsmattor med mera.   Väljer du att anlita en byggfirma kan du räkna med tusenlappen kanske två per kvadratmeter. Denna kostnad kan variera beroende på kvaliteten på materialen, designen och byggfirmans erfarenhet. Som alltid är det en riktlinje.   Det viktigaste att ta med sig är att du bör vara medveten om att det även efter bygget kan finnas fler kostnader att tänka på. Total kostnad för att bygga ett attefallshus Kostnadskomponent Lågt räknat (kr) Medel räknat (kr) Högt räknat (kr) Totalt (attefallshus) 101,500 238,000 385,500 När det gäller att bygga ett attefallshus är det viktigt att ha en klar bild av alla kostnader. Attefallshus har blivit populära som extra utrymme för gäster, uthyrning eller arbets- och fritidsändamål. Det är viktigt att förstå att kostnaderna kan variera beroende på din förutsättning och vision. Detta inlägg baserar sina exempel på byggsatser från Vibostugan och försöker ge en rimlig bild av vart slutpriset kan hamna i tre olika scenarier. Några av de viktigaste kostnadsfaktorerna vi pratat om inkluderar: Ansökningsprocess: Avgifter kan variera beroende på kommunen. Markarbete & Förberedelser: Kostnader för att förbereda marken, vilket kan påverkas av tomtens unika egenskaper, såsom behov av sprängning. Byggsats: Priset varierar baserat på storlek och valda tillval. Uppförandet: Kostnader kan minska om man bygger själv, men att anlita professionell hjälp kan förenkla processen, men till en högre kostnad. Färdigställande: Kostnader för inredning, målning osv efter byggets slutförande.   Slutkostnaden för ett attefallshus kan variera avsevärt beroende på specifika förhållanden, från cirka 101,500 kr till 385,500 kr. Därför rekommenderas det att inhämta individuella offerter för att få en exakt bild av de potentiella kostnaderna för ditt specifika projekt.

Läs mer
Skapa den perfekta poolmiljön med ett poolhus
Inspiration

Skapa den perfekta poolmiljön med ett poolhus

Att äga en pool är en fantastisk investering som inte bara ger svalka och ro utan också skapar en attraktiv utomhusmiljö. Men för att verkligen förbättra din poolupplevelse kan du överväga att investera i ett lyxigt poolhus. Du får inte bara en praktisk plats att förvara poolutrustning, utan det kan också ge en mängd fördelar som kommer att förhöja din poolupplevelse på många sätt. Förbättra din poolupplevelse med ett poolhus Ett poolhus ger dig möjlighet att njuta av din pool även när vädret inte riktigt samarbetar. Du kan skydda dig mot solens starka strålar eller regn. Du behöver inte längre oroa dig för att vädret ska förstöra din pooltid. Utöver att skydda mot vädret, ger det också möjlighet till bekvämligheter som badrum och omklädningsrum. Det är ett perfekt ställe att byta om innan och efter bad, och du slipper gå in i ditt hus med blöta kläder och våta fötter. Med ett poolhus kan du hålla ditt huvudhus rent och fräscht medan du njuter av poolen i en ren och snygg miljö. Detta kan också bli en fantastisk plats för avkoppling. Du kan inreda det med bekväma möbler och skapa en avslappnad atmosfär där du kan läsa en bok, ta en tupplur eller bara njuta av lugnet. Det kan vara ditt eget privata utrymme där du kan komma undan vardagens stress och bara vara. Fördelarna med att ha ett poolhus Ett av de största fördelarna med ett poolhus är den extra utrymmet det ger dig. Du kan använda det som en plats att slappna av efter att ha simmat, eller till och med för att bjuda in vänner och familj för en poolfest. Det ger dig också möjlighet att utnyttja poolområdet på ett effektivt sätt och skapa en trivsam atmosfär för dig och dina gäster. Att ha ett poolhus kan också öka värdet på din egendom. Det är absolut något som kan locka potentiella köpare om du någonsin bestämmer dig för att sälja. Många människor drömmer om att ha en pool och ett poolhus kan vara den extra touchen som gör din egendom unik och eftertraktad.Du vet väl att du kan bygga ihop din egen stuga? Designa den precis så som du vill ha den med vårt onineverktyg.  Skapa din drömpool med en komplett byggsats Om du överväger att bygga ett poolhus, kan du också fundera på att använda en komplett byggsats. En komplett byggsats gör det enkelt att skapa din, eftersom allt du behöver ingår i paketet. Det finns olika typer av byggsatser att välja mellan, beroende på dina behov och önskemål. En komplett byggsats inkluderar alla material som behövs för att bygga poolhuset, såsom färdigspikade väggar, isolering och takmaterial. Du får också ritningar och instruktioner för att underlätta byggprocessen. Genom att använda en komplett byggsats kan du spara tid och pengar.  Är du någorlunda händig löser du det själv med en kompis. Känner du dig osäker på själva byggdelen finns ett tillägg där vi bygger upp stugan.  Att bygga ett poolhus med en komplett byggsats kan också vara ett roligt och givande projekt. Du kan vara stolt över att ha skapat din egen poolmiljö och njuta av resultatet av ditt arbete varje gång du spenderar tid vid poolen. Det kan vara en fantastisk känsla att ha en unik och personlig plats där du kan koppla av och ha kul med familj och vänner. Priserna för poolhus – vad kan du förvänta dig? När det gäller priserna för poolhus finns det flera faktorer att tänka på. Det första är storleken på attefallshuset. Ju större och mer påkostat det är, desto högre blir priset. Det är också viktigt att ta hänsyn till platsen och markförhållandena där du tänkt bygga. Om marken behöver förberedas eller anpassas kan det påverka kostnaden för byggprojektet. Läs gärna vårt inlägg om vad det kostar att bygga ett attefallshus så får du en uppfattning.  Kostnadsfaktorer att överväga vid byggandet av ett poolhus En annan faktor att överväga är de extra funktioner du vill ha i ditt poolhus. Om du till exempel vill ha elinstallationer eller VVS, kommer det att påverka kostnaden. Dessutom kan materialvalen du gör, som val av fönster eller golv, påverka hur mycket du behöver spendera. Det är också viktigt att komma ihåg att det kan finnas tillståndskrav och andra avgifter för att bygga ett attefallshus. Kontrollera vilka regler och bestämmelser som gäller i ditt område för att undvika oväntade kostnader och förseningar. Välja rätt grund för ditt poolhus Det finns olika typer av grundalternativ att välja mellan för ditt poolhus. En vanlig metod är att bygga en betongplatta som grund, vilket ger stabilitet och hållbarhet. Det är också möjligt att använda Annars kan man använda plintar eller liknande beroende på markförhållandena. Det är viktigt att rådgöra med en erfaren entreprenör eller arkitekt för att få rätt råd och rekommendationer om vilken typ av grund som är mest lämplig för ditt poolhus. Detta hjälper dig att undvika problem och säkerställa en säker och stabil struktur.

Läs mer
Bygglov för friggebodar och attefallshus
Information & regler

Bygglov för friggebodar och attefallshus

  Du har äntligen hittat den perfekta platsen för din friggebod eller ditt Attefallshus. Nästa steg är att förverkliga dina byggdrömmar. Men då kommer den klassiska frågan. Men jag behöver väl inget bygglov? Det stämmer, och du har rätt! I de flesta fall behöver du faktiskt inget bygglov när du ska bygga en friggebod. För Attefallshus räcker det oftast med en bygganmälan. Men, det finns undantag. Till exempel i detaljplanerade områden kan det krävas bygglov. Därför är det viktigt att veta hur processen går till om du hamnar i en sådan situation. Vad är ett detaljplanerat område och hur vet man om man bor i ett? Ett detaljplanerat område är en specifik del av en kommun där det finns regler och riktlinjer för vad som får byggas och hur det ska se ut. Dessa planer är utformade för att säkerställa att områdets utveckling sker på ett strukturerat och kontrollerat sätt. Men hur vet du om du bor i ett sådant område? Enkelt! Kontakta byggnadsnämnden i din kommun eller besök kommunens webbplats. Där kan du hitta kartor och information om detaljplaner som gäller för ditt område. Att förstå när bygglov behövs och hur du navigerar genom bygglovsprocessen är nyckeln till en smidig start på ditt projekt. Vi på Vibostugan vill uppmuntra dig att ta det lugnt och ha tålamod under ansökningsprocessen. Här får du vägledning kring hur du går tillväga! Bygglovsprocessen: Steg för steg Behöver du bygglov? Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få klarhet i vad som gäller för din tomt och ditt projekt. Steg 1: Förbered din ansökan Samla alla nödvändiga dokument och ritningar. Ju tydligare och mer detaljerade, desto bättre. Steg 2: Skicka in din ansökan Skicka in alla handlingar till byggnadsnämnden. Du får ett mottagningsbevis. Steg 3: Första granskningen De kontrollerar om din ansökan är komplett. Saknas något kontaktar de dig. Steg 4: Mottagningsbevis Det ger dig information om hur lång tid beslutet kan ta och hur processen fungerar. Steg 5: Prövning av ansökan Kommunen bedömer om projektet följer lokala regler och krav. Steg 6: Beslut om bygglov Om ansökan godkänns får du bygglov. Om inte får du veta varför och kan justera. Steg 7: Tekniskt samråd Du träffar kommunen, går igenom processen och utser en kontrollansvarig. Steg 8: Startbesked Du får ett besked att du kan börja bygga. Det följer en kontrollplan. Med dessa steg har du en klar bild av vad som krävs för att ansöka om bygglov och få ditt projekt godkänt. Det kan verka som en lång process, men med noggrann planering och förberedelse kan du navigera genom den med självförtroende. Viktiga dokument och ritningar En bygglovsansökan måste innehålla tydliga, lättlästa och professionellt utförda ritningar och dokument. Ju mer detaljerade och noggranna dina ritningar är, desto smidigare kommer processen att bli. Att förbereda allt korrekt från början sparar tid och minskar risken för förseningar. Kostnader för bygglov Kostnaden för att ansöka om bygglov varierar mellan olika kommuner, men du kan räkna med att det kostar mellan 10 000 och 40 000 kronor. När bygglovet är beviljat måste byggandet påbörjas inom två år och vara färdigställt inom fem år. Sammanfattning Att ansöka om bygglov kan verka komplicerat, men med rätt information och förberedelser kan processen gå smidigt. Vi på Vibostugan finns här för att hjälpa dig genom varje steg. Genom att följa denna guide kan du säkerställa att din friggebod eller Attefallshus uppfyller alla krav och blir precis som du har drömt om. Vanliga frågor Behöver jag alltid bygglov för en friggebod? Nej, om friggeboden är mindre än 15 kvadratmeter och uppfyller andra specifika krav kan du ofta bygga utan bygglov. Det är dock alltid bäst att kontrollera med din kommun. Vad är en kontrollansvarig (KA)? En kontrollansvarig är en person som ansvarar för att säkerställa att byggprojektet följer alla lagar och regler. Att ha en KA kan förenkla processen för att få bygglov och se till att byggandet går smidigt. Hur lång tid tar det att få bygglov? Tiden varierar beroende på kommun och komplexiteten av ditt projekt, men vanligtvis tar det mellan 10 och 20 veckor från att ansökan är komplett. Kan jag börja bygga innan jag får bygglov? Nej, du måste vänta tills du har fått både bygglov och startbesked innan du börjar bygga. Vad händer om min bygglovsansökan avslås? Om din ansökan avslås får du möjlighet att justera din ansökan enligt byggnadsnämndens feedback och skicka in den på nytt. Kostar det något att ansöka om bygglov? Ja, kostnaden för att ansöka om bygglov varierar mellan kommuner men kan ligga mellan 10 000 och 40 000 kronor.

Läs mer
Hyr ut ditt attefallshus
Information & regler

Hyr ut ditt attefallshus

Drömmer du om en extra inkomstkälla som kan ge dig upp till 100 000 kronor per år utan att du behöver lägga ner oändligt med tid och kraft? Ditt Attefallshus kan vara nyckeln till denna verklighet! I denna omfattande guide visar vi dig hur du kan förvandla din outnyttjade tomtyta till en guldgruva genom smart uthyrning av Attefallshus. Vem är denna guide för? Husägare som vill maximera avkastningen på sin fastighet Nyblivna Attefallshus-ägare som söker vägledning för uthyrning Investerare som överväger Attefallshus som en passiv inkomstkälla Alla som är intresserade av att skapa passiv inkomst genom fastigheter Varför hyra ut ditt Attefallshus? Att hyra ut ditt Attefallshus är inte bara en smart ekonomisk investering – det är en möjlighet att diversifiera din inkomst och bygga långsiktig förmögenhet. Här är några övertygande anledningar att överväga: ✅ Skapa en betydande passiv inkomst: Med potentialen att generera upp till 100 000 kronor per år efter skatt kan uthyrning av ditt Attefallshus ge dig en stabil inkomstström utan att kräva mycket av din tid. ✅ Bidra till att lösa bostadsbristen: Genom att erbjuda en kvalitetsbostad hjälper du till att mildra bostadsbristen i din region. Detta kan också leda till ökad efterfrågan och potentiellt högre hyror över tid. ✅ Utnyttja fördelaktiga skatteregler: Skattelagstiftningen för småskalig uthyrning är relativt generös, vilket gör det möjligt för dig att behålla en större del av dina hyresintäkter jämfört med andra investeringsformer. ✅ Öka värdet på din fastighet: Ett välskött Attefallshus kan betydligt öka din fastighets totala värde. Enligt en studie från Länsförsäkringar kan ett Attefallshus öka fastighetsvärdet med upp till 13%. Kundberättelse: ”Att hyra ut mitt Attefallshus har varit en game-changer för min ekonomi. Det ger mig en extra inkomst på 9 500 kr i månaden, vilket täcker mer än väl mina månadskostnader för huslånet. Dessutom har det ökat värdet på min fastighet betydligt!” – Erik, 52, Borås Steg-för-steg guide till framgångsrik uthyrning av Attefallshus 1. Förstå marknaden och prissättning Att sätta rätt hyra är avgörande för att maximera din avkastning samtidigt som du attraherar kvalitetshyresgäster. Hyran för ett Attefallshus varierar beroende på plats och standard: Månadshyror för Attefallshus Område Månadshyra Stockholm/Göteborg 11 500 – 14 500 kr Malmö 9 500 – 12 500 kr Mindre orter 6 000 – 8 500 kr Pro-tips för optimal prissättning: Möblerade Attefallshus kan ge upp till 12% högre hyra. Undersök lokala hyrespriser noga för att hitta rätt balans. Överväg säsongsbaserad prissättning i turistområden. För att lyckas, gör en grundlig research om hyrespriser i ditt område, och var inte rädd för att justera din hyra baserat på säsong eller efterfrågan. 2. Optimera ditt Attefallshus för uthyrning För att maximera din uthyrningspotential är det viktigt att skapa ett attraktivt och funktionellt utrymme som tilltalar potentiella hyresgäster. Här är några nyckelstrategier: ️ Inred smart och funktionellt: Välj multifunktionella möbler för att maximera utrymmet. Investera i en bekväm bäddsoffa för extra sovplats. Använd ljusa färger och smart belysning för att skapa en känsla av rymlighet. Installera snabbt bredband: Erbjud fiber eller 5G för att attrahera distansarbetare. Inkludera en dedikerad arbetsyta eller skrivbord. Välj energieffektiva vitvaror: A+++ klassade vitvaror kan sänka driftskostnaderna avsevärt. Installera en värmepump för effektiv uppvärmning och kylning. Skapa en inbjudande uteplats: En liten terrass eller trädäck kan öka boytans upplevda storlek. Lägg till grönska och utomhusbelysning för att skapa en mysig atmosfär. 3. Navigera lagar och regler för Attefallshus-uthyrning Att förstå och följa de juridiska aspekterna av Attefallshus-uthyrning är avgörande för en framgångsrik och problemfri uthyrningsverksamhet. Här är några viktiga punkter att tänka på: ✔️ Inget tillstånd krävs för uthyrning av Attefallshus: Detta förenklar processen avsevärt jämfört med andra typer av uthyrning. ✔️ Ta ut en ”skälig hyra” baserad på marknadsvärdet: Jämför med liknande objekt i området för att sätta rätt pris. Dokumentera noggrant hur du har kommit fram till hyran för att undvika eventuella tvister. ✔️ Inget besittningsskydd vid uthyrning av enskilt Attefallshus: Detta ger dig som ägare större flexibilitet. Var tydlig med detta i hyresavtalet för att undvika missförstånd. ⚠️ Var uppmärksam på skatteregler: Redovisa alltid hyresintäkter i din deklaration. Utnyttja tillgängliga avdrag för att minimera skatten. Viktigt att tänka på: Skriv alltid ett tydligt hyresavtal som specificerar villkor, hyra, och ansvarsområden. Vid tvister, försök alltid att lösa dem genom dialog först innan du överväger rättsliga åtgärder. Håll dig uppdaterad om eventuella ändringar i lagstiftningen kring Attefallshus och uthyrning. 4. Marknadsför ditt Attefallshus effektivt Att nå ut till rätt målgrupp med rätt budskap är avgörande för att maximera uthyrningspotentialen för ditt Attefallshus. Här är några strategier för effektiv marknadsföring: Ta professionella foton: Överväg att anlita en proffsfotograf för bästa resultat. Använd vidvinkelobjektiv för att få rummen att se rymliga ut. Se till att ha bilder i bra dagsljus och från olika vinklar. Använd populära uthyrningsplattformar: Blocket & Qasa är bra alternativ för långtidsuthyrning. Kolla även Facebook grupper.  Airbnb kan vara lämpligt för korttidsuthyrning i attraktiva områden. Lista på flera plattformar för maximal exponering. Framhäv unika fördelar: Betona närhet till kommunikationer, modern inredning och energieffektivitet. Lyft fram särskilda egenskaper som gör ditt Attefallshus unikt (t.ex. trädgårdsutsikt, tyst läge). Överväg att skapa en virtuell rundtur: En 360-graders virtuell rundtur kan ge potentiella hyresgäster en bättre känsla för utrymmet. Detta kan spara tid genom att minska antalet fysiska visningar till seriöst intresserade. Använd sociala medier: Skapa inlägg på Facebook och Instagram för att nå ut till en bredare publik. Använd relevanta hashtags för att öka synligheten (#Attefallshus, #Uthyres, #[Din Stad]).   5. Hantera ekonomin smart Att förstå de ekonomiska aspekterna av att hyra ut ditt Attefallshus är avgörande för att maximera din avkastning. Här är ett exempel på hur avkastningen kan se ut: Avkastningskalkylator för Attefallshus: Investering : 750 000 kr Årlig hyresintäkt: 120 000 krDriftkostander: 18 000 krVinst före skatt: 102 000 kr Vinst efter skatt: 85 200 krAvkastning på totalt kapital: 11.36%Avkastning på eget kapital: 23.67%Skatt att betala: 16 800 kr För att maximera din ekonomiska avkastning: Optimera dina driftskostnader genom energieffektiva lösningar. Erbjud tilläggstjänster (som städning eller parkering) för extra intäkter. Justera hyran årligen baserat på marknadsförhållanden. Sätt undan en del av intäkterna för framtida underhåll och renoveringar. 6. Skriv ett tydligt hyreskontrakt Ett välskrivet och omfattande hyreskontrakt är grundläggande för en framgångsrik uthyrning. Det skyddar både dig som hyresvärd och din hyresgäst. Se till att inkludera följande i ditt kontrakt: 📄 Hyresbelopp och betalningsvillkor: Specificera exakt hyresbelopp och när det ska betalas. Inkludera information om eventuella depositioner. 🔑 Vad som ingår i hyran: Lista alla tjänster och faciliteter som ingår (t.ex. internet, parkering, trädgårdsskötsel). Var tydlig med vad hyresgästen förväntas stå för själv. 📏 Regler för användning av bostaden och eventuell trädgård: Inkludera riktlinjer för bullernivåer, husdjur, rökning etc. Specificera eventuella restriktioner kring andrahandsuthyrning eller långvariga gäster. ⏱️ Uppsägningstid och villkor för förlängning: Ange tydligt hur lång uppsägningstiden är för båda parter. Beskriv processen för att förlänga hyreskontraktet. 🔧 Underhåll och reparationer: Klargör vem som ansvarar för olika typer av underhåll och reparationer. Specificera hur och när hyresgästen ska rapportera problem. 📸 Dokumentation av bostadens skick: Inkludera en detaljerad inventarielista och fotografier av bostadens skick vid inflyttning. Vanliga frågor om Attefallshus-uthyrning Vanliga frågor Hur mycket kan jag ta ut i hyra för mitt Attefallshus?Hyran för ditt Attefallshus varierar beroende på ort, läge, skick och storlek. Generellt ligger hyran mellan 6 000 och 14 500 kronor per månad, beroende på om du befinner dig i en större stad eller en mindre ort. För en rättvis hyra, jämför med hyresrätter med liknande förutsättningar i ditt område. Om ditt Attefallshus är möblerat, kan du dessutom lägga på cirka 12% på hyran. Hur mycket kan jag hyra ut mitt Attefallshus för per år?Eftersom du kan hyra ut ditt Attefallshus året runt, beräknas den årliga hyran enkelt genom att multiplicera din månadshyra med 12. På större orter kan detta innebära en årlig hyresintäkt på upp till 174 000 kronor. Hur mycket kan jag tjäna på att bygga och hyra ut ett Attefallshus?Genom att hyra ut ditt Attefallshus kan du potentiellt tjäna mellan 70 000 och 100 000 kronor per år efter skatt. Din faktiska vinst beror på placeringen av huset, standarden och hur effektivt du hanterar driftskostnaderna. Vad kostar det att bygga ett Attefallshus?Att bygga ett Attefallshus kan kosta mellan 500 000 och 1 000 000 kronor, beroende på om du väljer ett nyckelfärdigt hus eller bygger i lösvirke. Ett nyckelfärdigt hus tenderar att vara dyrare, men det erbjuder en smidig lösning med mindre arbete för dig som byggherre. Hur mycket el förbrukar ett Attefallshus?Elförbrukningen i ett Attefallshus varierar beroende på uppvärmningsmetod, isolering och vitvaror. Om du använder energieffektiva lösningar som en värmepump och moderna vitvaror, kan förbrukningen hållas låg, omkring 4000-6000 kWh per år. Hur väl huset är isolerat spelar också en stor roll i hur mycket el som behövs för uppvärmning. Krävs det att Attefallshus är handikappanpassat?Ja, om ditt Attefallshus är klassat som en komplementbostad gäller samma tillgänglighetskrav som för vanliga bostäder enligt Boverkets byggregler. Det innebär att huset måste vara tillgängligt för personer med funktionsnedsättning, vilket inkluderar krav som bredare dörrar och ramper istället för trappor. Om det däremot är en komplementbyggnad är kraven mindre strikta. Sammanfattning Att hyra ut ditt Attefallshus är inte bara en smart ekonomisk investering – det är en möjlighet att bidra till samhället samtidigt som du bygger din egen ekonomiska frihet. Med potential att generera en årlig vinst på 70 000 – 100 000 kronor efter skatt är detta en chans du inte vill missa. Genom att följa denna guide kan du: Maximera din hyresintäkt. Minimera dina kostnader och skatter. Skapa en attraktiv bostad för potentiella hyresgäster. Navigera lagar och regler med självförtroende. Redo att börja din resa mot passiv inkomst med ditt Attefallshus?Kontakta oss på Vibostugan idag för att utforska dina möjligheter och ta första steget!

Läs mer
Köpa tomt och bygga attefallshus – Vad gäller? 2025

Köpa tomt och bygga attefallshus – Vad gäller? 2025

Att köpa en tomt och bygga ett attefallshus kan vara ett spännande projekt som öppnar upp för många möjligheter. Oavsett om du drömmer om en gäststuga, ett hemmakontor eller kanske en bastu, erbjuder attefallshus en flexibel lösning utan att du behöver ansöka om bygglov. Med ytor upp till 30 kvm kan du enkelt anpassa huset efter dina behov. Men det finns vissa situationer där bygglov ändå kan bli aktuellt, beroende på förutsättningarna för tomten. Men vad händer om tomten är obebyggd? Kan du ändå bygga ett attefallshus? Tyvärr tillåter inte de svenska reglerna att du bygger ett attefallshus på en tomt som saknar en huvudbyggnad. Det krävs alltid att det redan finns ett en- eller tvåbostadshus för att du ska kunna utnyttja attefallsreglerna. För att bygga på en obebyggd tomt måste du först ansöka om bygglov för huvudbyggnaden, och i det fallet klassas byggnaden inte längre som ett attefallshus Vill du veta mer om hur du kan gå tillväga om du ändå vill bygga på en obebyggd tomt? Läs vidare så förklarar vi hur du kan lösa detta. Huvudpunkter Att bygga ett attefallshus på en obebyggd tomt kräver att man först ansöker om bygglov för en huvudbyggnad. Attefallshus erbjuder flexibilitet för olika användningsområden som gäststuga, kontor eller bastu, med ytor upp till 30 kvadratmeter. Det är viktigt att följa lokala byggnadsregler och säkerställa att alla nödvändiga dokument och tillstånd är i ordning för både huvudbyggnaden och attefallshuset. Om ett attefallshus ska placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen krävs grannens medgivande. Går det bygga ett attefallshus på obebyggd tomt? Nej, det går inte att bygga ett attefallshus på en obebyggd tomt. Enligt de svenska attefallsreglerna krävs det att det redan finns ett en- eller tvåbostadshus på tomten för att du ska kunna bygga ett attefallshus. Vill du ändå bygga både en huvudbyggnad och ett attefallshus på en obebyggd tomt, finns det en väg att gå. Först måste du ansöka om bygglov för huvudbyggnaden. Efter att bygglovet beviljats och huvudbyggnaden är påbörjad eller färdigställd, kan du göra en bygganmälan för attefallshuset. Med andra ord kan ett attefallshus uppföras på en obebyggd tomt, men i det fallet krävs bygglov, och byggnaden betraktas inte längre som ett attefallshus. Steg för att Säkerställa Rättigheter (Notera att detta gäller när det inte finns en tidigare huvudbyggnad på tomten.)  Kolla Lokala Byggnadsregler: Var noga med att kontrollera de lokala byggnadsreglerna i din kommun. Reglerna kan variera, och vissa områden kan ha särskilda bestämmelser som påverkar bygget. Ansök om Bygglov: Skicka in en komplett bygglovsansökan för huvudbyggnaden till kommunens byggnadsnämnd. Beskrivningar, ritningar och andra nödvändiga dokument ska inkluderas. Vänta på Godkännande: Bygglovet kan ta tid att behandlas. Var tålmodig och säkerställ att alla dokument är korrekta för att minska väntetiden. Påbörja Bygget av Huvudbyggnaden: När bygglovet beviljats, starta bygget av huvudbyggnaden. Detta arbete måste åtminstone påbörjas innan du kan gå vidare. Gör en Bygganmälan för Attefallshus: När huvudbyggnaden är under konstruktion eller färdig, gör en bygganmälan för attefallshuset. Detta steg är enklare än bygglovet men kräver ändå korrekta dokument. Tomtens Storlek: En attefallshus på 30 kvm kräver en viss tomtyta för att säkerställa att alla byggnader får plats enligt lagens krav. Användningsområden: Planera hur attefallshuset ska användas. Ska det vara gäststuga, kontor, eller kanske en bastu? Material och Konstruktion: Vibostugan erbjuder byggsatser med färdiga väggsektioner som förenklar byggprocessen. Genom att följa dessa steg och råd kan du säkerställa att ditt byggprojekt följer lagens krav samtidigt som du på bästa sätt utnyttjar din tomt. Köpa Tomt Att köpa en tomt för att bygga ett attefallshus kan vara en spännande och givande process, men det kräver noggrann planering och eftertanke. Det finns flera viktiga faktorer att ta hänsyn till för att undvika fallgropar och säkerställa att projektet går smidigt. Hur Välja Rätt Tomt När du väljer en tomt är det första att tänka på om det redan finns en huvudbyggnad på plats. En tomt utan huvudbyggnad innebär att bygga ett attefallshus inte är möjligt enligt svensk lagstiftning. Du behöver först ansöka om bygglov för huvudbyggnaden och därefter göra en bygganmälan för attefallshuset. Var noga med att undersöka om den utvalda tomten ligger i ett område med detaljplan. Detaljplanen anger hur marken får användas och kan innehålla specifika byggnadsrestriktioner. Exempelvis kan vissa områden ha reglementen som påverkar byggnaders höjd, placering och utseende. Om tomten befinner sig i ett sådant område, bör du noggrant läsa igenom detaljplanen. Ett annat viktigt moment är att kontrollera eventuella servitut eller rättigheter kopplade till tomten. Detta kan inkludera vägrätter, vattenledningar eller kraftledningar. Om dessa rättigheter finns kan de påverka var och hur du kan bygga på tomten. Att rådfråga en fastighetsjurist kan vara till stor hjälp för att undvika framtida tvister och problem. Regler och Planbestämmelser När du har valt en lämplig tomt och säkerställt att alla nödvändiga kontroller är utförda, är det dags att sätta sig in i gällande regler och planbestämmelser för attefallshus. Ett attefallshus är visserligen bygglovsfritt, men det kräver en bygganmälan till kommunen. Detta betyder att kommunen behöver informeras om dina byggplaner och ges möjlighet att granska dem. En viktig regel att komma ihåg är att attefallshuset ska placeras i omedelbar närhet till huvudbyggnaden. Om du planerar att placera attefallshuset närmare än 4,5 meter från tomtgränsen, behövs dessutom grannens medgivande. Detta kan kräva förhandling och skriftligt godkännande, vilket är nödvändigt för att gå vidare med byggnationen. Det är också väsentligt att dimensionerna på attefallshus följer de maximala mått som lagstiftningen anger. Huset får inte vara större än 30 kvadratmeter och högre än 4 meter mätt till taknock. Om dessa mått överstigs, kan konstruktionen inte klassificeras som ett attefallshus och kräver istället fullt bygglov. Genom att noggrant följa alla regler och planbestämmelser säkerställer du att bygget av ditt attefallshus sker smidigt och utan oväntade avbrott. Att vara väl förberedd och medveten om de gällande bestämmelserna garanterar att ditt byggprojekt följer lagens krav och undviker onödiga komplikationer.Lär mer om reglerna kring ett attefallshus här.

Läs mer
10 kreativa användningsområden för friggebodar
Information & regler

10 kreativa användningsområden för friggebodar

Om du letar efter smarta sätt att utöka ditt boende utan att behöva krångla med bygglov, har du kommit rätt. Dessa mångsidiga små byggnader är inte bara en lösning för att skapa mer utrymme, de är också en investering i din fastighets värde och din livskvalitet. Från att vara det perfekta gästhus för dina besökare, till en inspirerande hemmakontor som främjar produktivitet, finns det otaliga sätt att dra nytta av friggebodar. I den här artikeln kommer vi att utforska tio kreativa användningsområden, inklusive allt från hobbyrum för kreativitet till avkopplingszoner för vila. Oavsett om du är en entusiastisk trädgårdsmästare som drömmer om ett växthus eller en konstnär som behöver en ateljé, finns det en friggebod som passar just dina behov. Med våra hållbara och svensktillverkade byggsatser, kan du enkelt och snabbt förvandla din dröm till verklighet. Gästhus för besökare Att ha ett gästhus på tomten kan ge en värdefull och flexibel lösning för att välkomna vänner och familj. Dessa små byggnader är inte bara praktiska, utan också ett sätt att öka fastighetens värde och funktionalitet. I Sverige, där utrymmet ibland kan vara begränsat, erbjuder ett gästhus ett utmärkt sätt att utöka boendeytan utan att behöva ansöka om komplicerade bygglov. Fördelar med ett gästhus Det finns många fördelar med att investera i ett gästhus: Flexibilitet: Använd det som boende för gäster, ett extra utrymme för ungdomarna, eller till och med som ett uthyrningsobjekt. Enkel montering: Våra byggsatser levereras med färdiga väggsektioner för enkel och snabb montering. Hållbarhet: Produkterna är tillverkade i Sverige med PEFC-certifierat trä, vilket säkerställer en hållbar och miljövänlig lösning. Kostnadseffektivt: Jämfört med att bygga ut ett hus kan ett gästhus vara ett mer ekonomiskt alternativ. Praktiska tips När du planerar för ett gästhus, överväg följande tips: Plats: Välj en plats på tomten som ger en bra balans mellan avskildhet och tillgänglighet. Storlek: Fundera på vad gästhusets primära användning kommer att vara för att bestämma lämplig storlek. Design: Anpassa designen för att matcha din befintliga fastighet och omgivning.   Sammanfattningsvis erbjuder ett gästhus en mångsidig och hållbar lösning för att utöka ditt boendeutrymme. Det är en investering som inte bara ökar funktionaliteten i ditt hem, utan också dess värde. Hemmakontor för produktivitet Att skapa ett hemmakontor kan förvandla ditt sätt att arbeta. Med rätt utrymme kan du öka din produktivitet och trivsel. Många i Sverige söker funktionella lösningar för att utöka sitt boende utan krångliga bygglov. Ett hemmakontor i ett Attefallshus eller friggebod är en perfekt lösning. Fördelar med ett hemmakontor Ett hemmakontor ger flera fördelar. Du slipper pendlingen och får mer tid över till annat. Dessutom kan du anpassa miljön efter dina behov, vilket främjar fokus och kreativitet. Välja rätt struktur för ditt kontor När du väljer en struktur för ditt hemmakontor är det viktigt att tänka på storlek och placering. Attefallshus och friggebodar erbjuder flexibla alternativ. De är enkla att montera och kräver inte omfattande bygglov. Våra produkter är hållbara och PEFC-certifierade, vilket säkerställer en miljövänlig lösning. Praktiska tips för hemmakontoret Här är några praktiska tips för att få ut det mesta av ditt hemmakontor: Investera i ergonomiska möbler: Rätt stol och skrivbord kan göra stor skillnad. Maximera naturligt ljus: Placera skrivbordet nära ett fönster. Skapa zoner: Ha separata områden för arbete och relaxation. Att ha ett hemmakontor kan omvandla din arbetsdag. Med rätt planering och de rätta verktygen kan du skapa en inspirerande och effektiv arbetsmiljö. Hobbyrum för kreativitet Att skapa ett hobbyrum kan vara det perfekta sättet att ge utlopp för din kreativitet och samtidigt utöka ditt hem. Oavsett om du älskar att måla, sy, eller spela musik, kan ett dedikerat utrymme förbättra ditt fokus och produktivitet. Planera ditt hobbyrum För att få ut det mesta av ditt hobbyrum är det viktigt att först planera hur du vill använda utrymmet. Här är några viktiga steg att tänka på: Identifiera dina behov: Vilka aktiviteter kommer du att utföra i rummet? Detta hjälper dig att avgöra vilken utrustning och möbler som behövs. Välj rätt storlek: Tänk på hur mycket utrymme dina aktiviteter kräver. Ett Attefallshus kan vara ett utmärkt val för ett rymligt hobbyrum. Skapa en layout: Planera var du ska placera bord, hyllor och annan utrustning för att maximera effektiviteten. Inredning och utrustning Efter planeringen är det dags att inreda ditt hobbyrum. Här är några tips för att skapa en inspirerande miljö: Ljus och färg: Använd ljusa färger och tillräckligt med belysning för att skapa en positiv atmosfär. Förvaringslösningar: Hyllor och lådor hjälper till att hålla ordning på material och verktyg. Ergonomiska möbler: Välj stolar och bord som är bekväma att använda under längre perioder. Fördelar med ett hobbyrum Ett hobbyrum erbjuder flera fördelar för både ditt hem och din livsstil: Ökad produktivitet: Ett dedikerat utrymme hjälper dig att fokusera och bli mer produktiv i dina kreativa aktiviteter. Personligt utrymme: Ett hobbyrum ger dig en plats att dra dig tillbaka till och njuta av dina intressen. Ett gym för hälsan Fördelar med en träningsstudio hemma Att ha en träningsstudio hemma erbjuder många fördelar. Du sparar tid och pengar genom att slippa pendla till ett gym. Dessutom kan du träna när det passar dig bäst, vilket ökar din flexibilitet och träningsfrekvens. Ingen pendlingstid Möjlighet att träna när som helst Personlig anpassning av utrustning och miljö Bygg din egen träningsstudio Att bygga en träningsstudio kan verka komplicerat, men med rätt produkter blir det enkelt. Våra Attefallshus och friggebodar erbjuder en snabb och enkel lösning. Du kan anpassa dem efter dina behov och skapa den perfekta träningsmiljön. Enkel montering med förberedda väggsektioner Möjlighet att anpassa storlek och layout Hållbara och certifierade material Praktiska tips för att komma igång För att komma igång med din träningsstudio hemma, börja med att planera din layout. Tänk på vilken utrustning du behöver och hur mycket utrymme som krävs. Välj sedan en lämplig byggsats och beställ enkelt online. Planera layout och utrustning Välj rätt byggsats Beställ online för snabb leverans Med rätt planering och våra högkvalitativa produkter kan du enkelt skapa en inspirerande och funktionell träningsstudio hemma. Växthus för odling Växthus erbjuder en unik möjlighet för husägare att utöka sitt boendeutrymme med en funktionell struktur. Genom att investera i ett växthus kan du inte bara förlänga odlingssäsongen utan också skapa en plats för avkoppling och kreativitet. Fördelar med växthus Ett växthus ger flera fördelar som kan förbättra din trädgårdsupplevelse: Förlängd odlingssäsong: Skyddar växter från kyliga temperaturer och förlänger växtperioden. Mångsidighet: Kan användas för att odla en mängd olika växter, från grönsaker till exotiska blommor. Hållbarhet: Tillverkat i Sverige med PEFC-certifierade material för en miljövänlig lösning. Enkel installation och underhåll Växthus från vårt företag är designade för enkel montering. De levereras som byggsatser med förtillverkade väggsektioner, vilket gör installationen snabb och smidig. Du behöver inte vara en professionell byggare för att sätta upp ditt växthus och kan enkelt följa de medföljande instruktionerna. Praktiska tips för ditt växthus Här är några tips för att maximera användningen av ditt växthus: Placering: Placera ditt växthus på en solig plats för att maximera ljusintaget. Ventilation: Se till att ditt växthus har tillräcklig ventilation för att förhindra överhettning. Växtval: Välj växter som trivs i växthusmiljö för bästa resultat.   Ett växthus är en utmärkt lösning för husägare som vill utnyttja sitt utrymme effektivt samtidigt som de bidrar till en hållbar livsstil. Genom att välja ett växthus kan du njuta av trädgårdsarbete året runt. Ateljé för konstnärskap I en värld där kreativitet och uttryck är centrala, erbjuder en ateljé den perfekta platsen för konstnärligt skapande. För dem som behöver en dedikerad yta för konstnärligt arbete, kan en Attefallshus eller friggebod bli en idealisk lösning. Skapa ditt kreativa utrymme Att ha en egen ateljé hemma gör det möjligt att fokusera på dina kreativa projekt utan distraktioner. En friggebod eller ett Attefallshus kan enkelt anpassas för att bli en inspirerande arbetsmiljö. Med vår onlineanpassning kan du designa ett utrymme som passar dina specifika behov och stil. Fördelar med en egen ateljé Flexibilitet: Anpassa interiören med hyllor, arbetsbord och belysning för att skapa den perfekta arbetsmiljön. Självständighet: Ha en plats där du kan arbeta när som helst på dygnet utan att störa eller bli störd. Inspirerande miljö: Med stora fönster kan du få in naturligt ljus, vilket är viktigt för konstnärligt arbete. Bygg enkelt och hållbart Våra byggsatser är designade för snabb och enkel montering med förtillverkade väggsektioner. Dessutom är alla produkter PEFC-certifierade, vilket garanterar hållbarhet och miljövänlighet. På så sätt kan du fokusera på ditt skapande, med vetskapen om att din ateljé är både robust och miljövänlig. Att skapa en ateljé för konstnärskap på din egen tomt är ett utmärkt sätt att utöka ditt hem med ett funktionellt och inspirerande utrymme. Med våra produkter får du både kvalitet och hållbarhet, samtidigt som du främjar ditt konstnärliga uttryck. Musikstudio för skapande Att skapa en musikstudio i ditt hem kan vara en fantastisk möjlighet för både amatörmusiker och professionella artister. Med en musikstudio kan du enkelt spela in och producera musik utan att behöva resa till en extern plats. Här är några praktiska tips och idéer för att designa och bygga din egen musikstudio med hjälp av ett Attefallshus eller en friggebod. Välj rätt plats För att skapa den perfekta musikstudion är det viktigt att välja en lugn och avskild plats på din tomt. Ett Attefallshus eller en friggebod kan placeras i trädgården och erbjuder en tyst miljö för inspelning och skapande. Ljudisolering: Se till att välja en plats där du kan minimera buller från omgivningen. Närhet till hemmet: Placera studion nära huset för enkel åtkomst till el och internet. Planera inredningen Inredningen av din musikstudio är avgörande för att skapa en inspirerande och funktionell arbetsmiljö. Använd flexibla möbler och förvaringslösningar för att maximera utrymmet. Akustiska paneler: Förbättra ljudkvaliteten med akustiska paneler för att minska eko och efterklang. Arbetsstation: Installera ett bekvämt skrivbord och stol för långa sessions. Förvaring: Använd hyllor och skåp för att hålla utrustning och tillbehör organiserade. Teknisk utrustning Ingen musikstudio är komplett utan rätt teknisk utrustning. Investera i nödvändiga verktyg för att säkerställa professionella resultat. Mikrofoner och hörlurar: Välj högkvalitativa mikrofoner och hörlurar för bästa ljudåtergivning. Ljudinterface: Anslut dina instrument och mikrofoner till datorn med ett pålitligt ljudinterface. DAW-programvara: Använd en digital ljudarbetsstation (DAW) för inspelning och redigering av musik.   Genom att använda ett Attefallshus eller en friggebod kan du enkelt skapa en personlig och funktionell musikstudio, utan att behöva ansöka om komplexa bygglov. Detta ger dig friheten att fokusera på det viktigaste – att skapa musik. Avkopplingszon för vila I dagens hektiska värld blir det allt viktigare att ha en plats för avkoppling och vila. Genom att skapa en avkopplingszon i din trädgård kan du få en oas för återhämtning. Våra Attefallshus och friggebodar är perfekta för att skapa denna typ av plats. De erbjuder en praktisk lösning för att utöka ditt boendeutrymme utan att behöva komplicerade bygglov. Fördelar med en avkopplingszon Stressreduktion: En lugn plats kan hjälpa till att minska stress och förbättra ditt välmående. Flexibilitet: Med våra moduler kan du enkelt anpassa utrymmet efter dina behov. Hållbarhet: Våra produkter är PEFC-certifierade och tillverkade i Sverige, vilket garanterar hållbar kvalitet.   Genom att använda våra byggsatser kan du snabbt och enkelt sätta upp en avkopplingszon. Dessa byggsatser levereras med färdiga väggsektioner för smidig montering. Du kan även använda vår online-tjänst för att anpassa designen efter dina specifika önskemål. Praktiska tips för att skapa en avkopplingszon Välj rätt plats: Hitta en plats i trädgården som erbjuder lugn och skugga. Skapa atmosfär: Använd växter, ljus och möbler för att göra området inbjudande. Använd hållbara material: Våra produkter är miljövänliga och tillverkade av hållbara material.   En avkopplingszon för vila kan enkelt förvandla din trädgård till en plats för ro och återhämtning. Genom att använda våra lösningar kan du skapa en personlig tillflyktsort som uppfyller dina behov. Detta ger dig inte bara en plats för vila, utan ökar även värdet och användbarheten av din fastighet. Slutsats Friggebodar är mer än bara små byggnader; de är mångsidiga lösningar som kan omvandla ditt hem och förbättra din livsstil. Från att erbjuda ett välkomnande gästhus för besökare till att skapa ett inspirerande hemmakontor för produktivitet, dessa strukturer kan anpassas för att möta en mängd olika behov. Oavsett om du drömmer om ett hobbyrum för kreativitet, en träningsstudio för hälsa, eller ett lekfullt rum för barn, friggebodar ger dig friheten att utforma den perfekta lösningen för ditt hem. Med hållbara, svensktillverkade produkter som är lätta att montera, är möjligheterna oändliga. Vi förstår vikten av att maximera ditt boendeutrymme utan att kompromissa med kvalitet eller miljövänlighet. Därför erbjuder vi en enkel online-anpassning med vår modulbyggare och gratis frakt inom Sverige, vilket gör det enklare än någonsin att förverkliga dina .

Läs mer
Effektiv och miljövänlig grund med Klaragrund för stugor och attefallshus

Effektiv och miljövänlig grund med Klaragrund för stugor och attefallshus

När du planerar att bygga din drömstuga är en stabil och hållbar grund avgörande för framgång. Klaragrunden erbjuder en innovativ lösning som kombinerar snabbhet, säkerhet och miljövänlighet. Med marknadens kortaste byggtid kan du få en färdig platta på mark redan inom en dag, vilket sparar tid och minimerar osäkerheter i byggprocessen. Klaragrundens system använder prefabricerade block av massivträ och isolering med varierande hållfasthet, anpassade efter dina specifika behov. Det innebär ingen gjutning eller torktid, vilket gör det möjligt att börja bygga direkt. Genom att ersätta traditionella material som betong och stål med trä minskar klimatavtrycket avsevärt. För dig som vill ha både effektivitet och kvalitet i ditt stugbygge är Klaragrunden ett utmärkt val. Den ger inte bara bästa totalekonomi utan också tryggheten i att veta att din stuga står på en solid grund. Se film: Så monteras grunden Vad är Klaragrunden? Klaragrunden är en innovativ lösning för grunden för byggnader som stugor, attefallshus och uterum. Den använder prefabricerade block av massivträ och isolering vilket möjliggör snabb montering utan gjutning eller torktid. På en dag kan du få en färdig platta att bygga vidare på. Konstruktionen garanterar säkerhet mot markfukt genom ett skyddsmembran som hindrar fuktvandring uppåt. Temperaturdifferensen mellan ovan- och undersida skapar ett konstant ångtryck nedåt. Detta system ger inte bara effektivitet i byggprocessen utan också långsiktig hållbarhet med 50-årig garanti. Genom att ersätta traditionella material som betong med trä reduceras klimatpåverkan avsevärt. CO2-utsläpp minskar med cirka 70 %, vilket gör Klaragrunden till ett miljövänligt alternativ för dina byggprojekt. Klaragrunden vs. Traditionell Betonggrund Klaragrundens konstruktion erbjuder flera fördelar jämfört med traditionella betonggrunder, särskilt när du bygger en grund till stuga eller uterum. Byggprocessen är snabbare och effektivare. Klaragrunden monteras på en dag medan betonggrunder kräver cirka 30 dagar för torkning. Livslängden för båda alternativen är över 100 år men garantin skiljer sig markant. Klaragrunden har en garanti på 50 år, medan traditionella betonggrunder vanligtvis erbjuder mellan 0-25 års garanti. Miljöaspekten är en annan viktig faktor där Klaragrunden utmärker sig med ett betydligt lägre koldioxidavtryck: mindre än 30 kg/m² jämfört med cirka 90 kg/m² för betonggrunder. Dessutom är Klaragrunden fullt demonterbar och återanvändbar, vilket underlättar hantering efter brukstid. Användningen av prefab-block i massivträ minskar behovet av tung utrustning vid installation då blocken kan hanteras utan kran. Det gör processen kostnadseffektiv och smidig, perfekt som grund till attefallshus eller friggebod. Egenskap Klaragrunden Betonggrund Montagetid inkl. uttorkning 1 dag 30 dagar Livslängd 100+ år 100+ år Garantitid 50 år 0-25 år Koldioxidavtryck <30 kg/m2 c:a 90 kg/m2 Demonterbarhet Fullt demonterbar - Hantering efter brukstid Återanvändbar Uppbilning, bortforsling och deponi av betong Marknadens smidigaste grundläggning Klaragrunden erbjuder en snabb och effektiv lösning för grundläggning av stugor, attefallshus och uterum. Med prefabricerade massivträblock kan du ha en färdig grund på bara en dag. Detta eliminerar behovet av gjutning och torktid, vilket sparar både tid och resurser. Systemet använder industriellt tillverkat trä som kombineras med isolering beroende på belastningsbehov. Denna metod är inte bara snabb utan också miljövänlig med ett lågt klimatavtryck. Klaragrunden har ett koldioxidavtryck under 30 kg/m² jämfört med traditionella betonggrunder som ligger runt 90 kg/m². Den snabba installationen gör processen idealisk för mindre byggnader som friggebodar och uterum. Du slipper tung utrustning eftersom prefab-blocken enkelt monteras ihop direkt på plats. Resultatet är en stabil, hållbar grund redo att bygga vidare på omedelbart efter montering. Miljöfördelar med Klaragrunden Klaragrunden erbjuder betydande miljöfördelar för byggprojekt som stugor, attefallshus och uterum. Genom att minska klimatpåverkan och främja hållbarhet blir den ett attraktivt alternativ. Återanvändbarhet och Hållbarhet i Fokus Klaragrunden är helt demonterbar och återanvändbar. När du bygger med denna grund kan materialen användas igen vilket minskar avfallet. Dessutom har Klaragrunden en livslängd på över 100 år, vilket ger långsiktig hållbarhet. Denna egenskap gör den idealisk för projekt där miljöhänsyn är viktig såsom vid byggandet av friggebodar eller mindre hus. Grunden erbjuder också cirka 70 % lägre koldioxidavtryck jämfört med traditionella betongplattor, vilket bidrar positivt till klimatet. Enkel Montering och Hög Flexibilitet Grundblocken är lätta nog för två personer att bära, vilket eliminerar behovet av kranar. Monteringen sker med skråskruvning, limning och kapning, vilket endast kräver vanliga handverktyg. Du kan enkelt följa de medföljande monteringsanvisningarna om du är snickare, montör eller en händig gör-det-självare. Standardblockens storlek möjliggör enkel frakt som linjegods och passar även i mindre transportbilar. De levereras på dubbel lastpall under väderskyddande presenning för skydd mot elementen. Kontakta din återförsäljare för information om tillgängliga fraktalternativ. Klaragrund erbjuder en snabb installation på en dag, vilket gör den idealisk som grund till attefallshus, friggebod eller uterum. Denna flexibilitet stöder olika byggprojekt utan tung utrustning och ger en stabil bas redo att användas direkt efter montering. Så fungerar Klaragrunden När du väljer Klaragrunden för ditt stugbygge får du en lösning som kombinerar innovation, hållbarhet och effektivitet. Den enkla monteringen med prefabricerade träblock gör det möjligt att snabbt skapa en stabil grund utan behov av tung utrustning eller lång torktid. Med ett betydligt lägre koldioxidavtryck jämfört med traditionella betonggrunder bidrar du dessutom till en mer hållbar framtid. Se filmen i slutet. Lång Livslängd och Garanti Klaragrunden erbjuder en imponerande livslängd på över 100 år, vilket säkerställer långvarig hållbarhet för dina byggprojekt som grund till stuga eller attefallshus. Konstruktionens robusthet verifieras genom omfattande tester av RISE, inklusive beständighetsprov och lufttäthetsprov. Dessutom medföljer en generös funktionsgaranti på 50 år, vilket ger trygghet i ditt val av grund. Denna lösning följer Boverkets byggregler (BBR) och är klassad enligt livslängdsklass L50 samt standarden ISO 13793:2001. Genom dessa certifieringar garanterar Klaragrunden att din byggnation står stabilt under många decennier. Kombinerat med marknadens lägsta klimatpåverkan blir denna grund ett utmärkt miljövänligt alternativ för alla typer av småhusbyggen.   Vanliga frågor Vad är Klaragrunden och hur fungerar den? Klaragrunden är en innovativ lösning för husgrunder som använder prefabricerade block av massivträ och isolering, vilket eliminerar behovet av gjutning och torktid. Systemet erbjuder snabb installation, ofta klar på en dag, och minimerar koldioxidavtrycket med cirka 70 % jämfört med traditionella betongplattor. Konstruktionen skyddar mot markfukt genom ett membran som hindrar fuktvandring uppåt. Vilka fördelar har Klaragrunden jämfört med betonggrunder? Klaragrunden har flera fördelar: snabbare byggprocess (en dag jämfört med 30 dagar), lägre klimatpåverkan (cirka 70 % mindre CO2-utsläpp), fullt demonterbar och återanvändbar, samt längre garanti (50 år). Prefab-blocken kräver ingen tung utrustning vid montering. Hur påverkar Klaragrunden miljön? Klaragrunden bidrar till hållbarhet genom att minska koldioxidavtrycket med cirka 70 % jämfört med traditionella betongbaserade alternativ. Genom att använda trä istället för betong eller stål minskar man utsläppen betydligt. Dessutom är systemet demonterbart och återanvändbart, vilket ytterligare reducerar avfall. Är det möjligt att installera Klaragrunden själv? Ja, grundblocken i Klaragrunden är designade för enkel montering utan behov av kranar eller tung utrustning. De kan bäras av två personer och monteras enkelt med skråskruvning och limning, endast vanliga handverktyg behövs. Vilken typ av byggnader passar bäst för Klaragrunden? Klaragrunden är idealisk för mindre byggprojekt såsom attefallshus, friggebodar eller uterum tack vare den snabba installationstiden och de lättmonterade prefab-blocken som inte kräver tung utrustning. Det ger en stabil bas redo att användas direkt efter montering. Hur lång livslängd har Klaragrunden? Klaragrundens livslängd överstiger 100 år och den kommer med en generös funktionsgaranti på 50 år. Den garanteras även följa Boverkets byggregler samt ISO-standarden ISO 13793:2001, vilket säkerställer dess långsiktiga hållbarhet. Läs med om klaragrunden på deras hemsida här.

Läs mer